Ψυχολογία και Θρησκεία
   Ψυχολογία και Αυτοβοήθεια
Νικήτας Καυκιός
                                     Στύση   -    Σεξ

 

Francois Vaillancourt's, Le nombre d' E?ros

 

Εμπειρίες, συμπτώματα και τακτικές αντιμετώπισης της κατάθλιψης.
Παθολογικός
τζόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φλέρτ: Σκέψεις για την ερωτική προσέγγιση:

 

Στυτική Δυσλειτουργία:
Σεξουαλική ανικανότητα ή άγχος επίδοσης; Ψυχογενής δυσκολία ή ασθένεια;
*
www.psyche.gr/stysi.htm

του Νικήτα Καυκιού


                 
01/11/09

Στυτική δυσλειτουργία ή «ανικανότητα» είναι η επαναλαμβανόμενη αδυναμία του άνδρα να πετύχει ή να διατηρήσει την σκληρότητα πέους που απαιτείται για την σεξουαλική επαφή.

Στυτική λειτουργία και άγχος επίδοσης:
Η ψυχογενής, στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κυρίως στο άγχος επίδοσης ή στο φόβο απώλειας της στύσης. Συνήθως παρουσιάζεται σε νέους που ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή ή στις πρώτες επαφές μιας νέας σχέσης. Αν ο άνδρας μπορέσει να νιώσει άνετα και χαλαρά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής η στύση θα προκύψει από μόνη της. Η στύση δεν επιτυγχάνεται μετά από προσπάθεια αλλά μέσα από την ήρεμη ψυχοσωματική συμμετοχή στην σεξουαλική πράξη και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας.
Ο άνδρας που μπορεί έλθει αυθόρμητα σε επαφή με το σώμα του, με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του χωρίς να τα ελέγχει, να τα αναλύει και να τα λογοκρίνει μπορεί εύκολα να έχει στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το πρόβλημα προκαλείται όταν αντί να βιώνει αυθόρμητα, ελεύθερα και παρορμητικά την εμπειρία της συνεύρεσης αρχίζει να σκέπτεται, να προβληματίζεται και να επεξεργάζεται την εμπειρία του. Αντί δηλαδή να απολαμβάνει φοβάται, αντί να χαλαρώνει σφίγγεται, αντί να νιώθει σκέπτεται, αντί να παραδοθεί στην εμπειρία του εδώ και τώρα, επεξεργάζεται εγκεφαλικά αυτό που διαδραματίζεται.

Οι βασικές λειτουργίες του σώματος οι οποίες μας κρατούν στη ζωή γίνονται χωρίς τη δική μας συνειδητή παρέμβαση π.χ. οι χτύποι της καρδιάς, η λειτουργία της πέψης, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης πολλές ψυχολογικές και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις δεν είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, ελέγχου και επεξεργασίας αλλά προκύπτουν αυθόρμητα. Για παράδειγμα το γέλιο, το χασμουρητό, το κλάμα, ο οργασμός κλπ. Με ανάλογο τρόπο και η στύση προκύπτει αυθόρμητα και είναι το φυσικό και αβίαστο αποτέλεσμα της διεγερτικής αίσθησης, σκέψης ή φαντασίας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπορέσει ο άνδρας να αφεθεί πλήρως στην αυθόρμητη και ακατέργαστη διεγερτική εμπειρία της συνεύρεσης. Να πάψει να σκέπτεται αυτό που κάνει ώστε να επιτρέψει στο σώμα του να εκφραστεί ελεύθερα.

Αρκετοί παντρεμένοι που συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις ενώ παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία με την εξωσυζυγική σύντροφο έχουν πλήρη σκληρότητα με την σύζυγο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εξοικειωμένοι με τη σύζυγο και νιώθουν άνετα μαζί της ενώ νιώθουν άβολα με τη νέα σύντροφο και προσπαθούν εναγωνίως να αποδείξουν ότι είναι ικανοί και ότι μπορούν να ικανοποιήσουν. Αυτό που τους οδηγεί στην αποτυχία είναι το άγχος επίδοσης.

Στυτική δυνατότητα και αυτοεκτίμηση
Στο μυαλό πολλών ανθρώπων ο πυρήνας του ανδρισμού ταυτίζεται με την σεξουαλική ικανότητα. Ο άντρας έχει υψηλές σεξουαλικές προσδοκίες από τον εαυτό του. Θεωρεί ότι θα έπρεπε πάντα και σε οποιαδήποτε περίσταση να μπορεί να ικανοποιεί τη σύντροφό του. Συχνά αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την επιτυχία της σεξουαλική επαφής. Αισθάνεται υπεύθυνος ακόμη και για τον οργασμό της συντρόφου του. Πιστεύει ότι η αξία του σαν άνδρας και σαν άνθρωπος εξαρτάται από την σεξουαλική του επίδοση. Γι αυτό συχνά η σεξουαλική του ζωή δεν αποσκοπεί στην κορύφωση της ερωτικής επικοινωνίας και στην απόλαυση αλλά στην υπαρξιακή του καταξίωση. (Για τον ίδιο λόγο κάποιοι άνδρες προσπαθούν να αλλάζουν συχνά σεξουαλική σύντροφο. Γίνονται κυνηγοί ώστε να καταξιωθούν μέσα από τις ερωτικές τους κατακτήσεις). Κάτω από την επίδραση αυτών των αντιλήψεων είναι φυσικό μερικές φορές ο άνδρας να χάνει τη στύση του, ιδιαίτερα όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται κάτω από στρεσογόνες συνθήκες.

Επειδή ο άνδρας συνηθίζει να αξιολογεί τον εαυτό του ανάλογα με την σεξουαλική του επίδοση η σημαντικότερη παρενέργεια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ο τραυματισμός της αυτοεκτίμησης. Τα αισθήματα μεινονεκτικότητας και αναξιότητας που τον βασανίζουν επηρεάζουν όλες τις διαστάσεις της προσωπικής του ζωής. Το πρόβλημα της στύσης γίνεται έμμονη ιδέα και βιώνει έντονη κατάθλιψη και υπερβολικό άγχος.

Το τραύμα της ντροπής

Η στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται από τον αρνητικά φορτισμένο όρο «ανικανότητα» επειδή συνδέεται βιωματικά με αισθήματα μειονεκτικότητας και αναξιότητας.
Συνήθως ο άνδρας με στυτική δυσλειτουργία ντρέπεται για το πρόβλημά του και προσπαθεί να το κρατήσει κρυφό. Δυσκολεύεται να το ομολογήσει σε γνωστούς και φίλους και αποφεύγει να επισκεφτεί κάποιον ειδικό. Όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να είναι ικανός και σπουδαίος άνδρας ανεξάρτητα από την μείωση ή την απώλεια της στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σχέσης. Είναι ένα απλό πρόβλημα που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί. Άλλωστε όλοι οι άνδρες σε κάποιες στιγμές της ζωής τους έχουν αντιμετωπίσει δυσκολία με τη στύση τους. Το πέος μπορεί να σηκώνεται και να πέφτει. Και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι απόλυτα φυσιολογικές και διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν χρειάζεται καμιά ανησυχία. Χρειάζεται να αντιμετωπίζει κανείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις φυσιολογικές αυτές συμπεριφορές του πέους. Είναι απόλυτα φυσικό ο άνδρας, ιδιαίτερα όταν είναι ευαίσθητος, τρυφερός και εσωστρεφής, να αντιμετωπίζει κάποιες φορές δυσκολίες στύσης. Ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της σεξουαλικής του ζωής ή και αργότερα όταν ξεκινά νέες σχέσεις. Μέχρι να εξοικειωθεί με την ερωτική του σύντροφο και να νιώθει τελείως άνετα μαζί της είναι φυσικό να αγχώνεται κατά τη διάρκεια τη σεξουαλικής επαφής και να χάνει τη στύση του. Λέω καμιά φορά στους επισκέπτες μου με χιουμοριστική διάθεση «Αν δεν νιώθεις άνετα να αφήσεις μια πορδή μπροστά της ή να την ακούσεις να σου λέει ότι βρωμάνε τα πόδια σου δεν είσαι έτοιμος να κάνεις έρωτα μαζί της». Για να κάνω έρωτα πρέπει πρώτα να μπορώ να νιώσω άνετα με την σύντροφό μου.

Προσωπική σχέση και διείσδυση
Συχνά η σεξουαλική επαφή ταυτίζεται με τη συνουσία. Δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στη διαπροσωπική επικοινωνία, στη σωματική επαφή και στις ερωτικές περιπτύξεις ενώ δίνεται απόλυτη έμφαση στην διείσδυση και κατά συνέπεια στη στυτική δυνατότητα. Στην πραγματικότητα όμως η πράξη της διείσδυσης είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της σεξουαλικής επικοινωνίας και έχει περισσότερη σημασία για την αναπαραγωγή του είδους παρά για την βίωση της ηδονής. Η ανθρώπινη, σεξουαλική επαφή συνιστά έκφραση ερωτικής-αγαπητικής επικοινωνίας και δεν εξαντλείται στα πλαίσια της ωμής, αναπαραγωγικής πράξης. Τα αρσενικά ζώα έρχονται εύκολα σε στύση αλλά δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να κάνουν έρωτα. Η ερωτική επικοινωνία στα πλαίσια μια διαπροσωπικής σχέσης αγάπης είναι πολύπλοκο φαινόμενο που υπερβαίνει απείρως την απλή μηχανική πράξη. Ένας άντρας που αγαπά και επικοινωνεί ερωτικά μπορεί να είναι πολύ καλύτερος εραστής από έναν άλλο που ενώ διαθέτει σκληρότητας στύσης δεν ξέρει να αγαπά και να εκφράζεται ερωτικά με το σώμα του. Μια ώριμη και συγκροτημένη γυναίκα ξέρει να εκτιμά πολύ περισσότερο την ευγένεια, την καλωσύνη, την τρυφερότητα και την αγάπη από ότι την σκληρότητα της στύσης.

Η σεξουαλική ζωή θα είναι πιο πετυχημένη αν:
Θεμελιώνεται σε μια υγιή σχέση η οποία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό, δημιουργική επικοινωνία, υπεύθυνη δέσμευση και γνήσια φιλία.

 

 

 

Η σωματική-βιολογική διάσταση
της στυτικής λειτουργίας.Μέσα στο πέος περιέχονται τα σηραγγώδη σώματα τα οποία ευθύνονται για τη σκλήρυνση του πέους. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και όσο το πέος είναι χαλαρό, μέσα από αυτά διέρχεται αίμα το οποίο όμως δεν παραμένει αλλά απομακρύνεται από τις φλέβες του πέους. Μετά από κάποιο αισθητικό, νοητικό ή συναισθηματικό ερέθισμα (εικόνα, μυρωδιά, ήχο, επαφή, σκέψη, μνήμη, βίωμα) τα νεύρα στέλνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και η παροχή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα αυξάνεται σημαντικά. Παράλληλα οι φλέβες, οι οποίες σε κανονικές συνθήκες διώχνουν το αίμα, συμπιέζονται πάνω στον ινώδη χιτώνα του πέους με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αίμα στο πέος και να επιτυγχάνεται η στύση.

Παράγοντες που είναι πιθανόν
να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία:

Η σκληρότητα της στύσης είναι
αντιστρόφως ανάλογη
με την ένταση του άγχους.

Ψυχο-συναισθηματικοί παράγοντες:
Άγχος σεξουαλικής επίδοσης.
Ανασφάλεια.
Κατάθλιψη.
Yπερβολικά αισθήματα ενοχής
Γενικευμένο άγχος.
Xαμηλή αυτοεκτίμηση
Φοβίες.
Έμμονες ιδέες.
Φόβος οικειότητας
Συγκρουσιακή και εξουθενωτική σχέση με την σύντροφο.
Συναισθηματική προσκόλληση σε προηγούμενη σχέση.
Έντονη επιθυμία συνεύρεσης με κάποιον-α άλλο-η.

Περιβαντολογικοί παράγοντες:
Θόρυβος.
Άσχημη αισθητική του χώρου.
Περισσότερο κρύο ή υπερβολική ζέστη.
Δυσάρεστες μυρωδιές στο χώρο.
Στενότητα χώρου.
Άλλα άτομα που κυκλοφορούν κοντά ή φόβος ότι μπορεί κάποιος να έλθει.

Ασθένειες και φάρμακα. (Συνήθως σε ηλικίες άνω των 45-50)
Βλάβη στα αντανακλαστικά τόξα που βρίσκονται στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης μετά από τραυματισμό.
Σακχαρώδης διαβήτης.
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Υπέρταση.
Αρτηριοσκλήρυνση.
Χρήση κάποιων φαρμάκων: αντιυπερτασικά, αντιανδρογόνα, φάρμακα για το έλκος του στομάχου, αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά.
Φλεβική διαφυγή.
Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Σωματική εξάντληση και υπερκόπωση.

Πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

 • Μην βιάζεσαι να ολοκληρώσεις την σεξουαλική επικοινωνία με την διείσδυση. Έκφρασε στη σύντροφό σου τους φόβους σου, τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου.
 • Πες της τι θα ήθελες να κάνει για σένα και τι δεν θα ήθελες. Ρώτησέ την με ποια λόγια και ποια αγγίγματα μπορείς να της προσφέρεις διέγερση και ικανοποίηση.
 • Μίλησέ της ελεύθερα και άνετα χωρίς να κρύβεις κάτι ή να αφήνεις υπονοούμενα. Αν δεν τολμάς να συνεννοηθείς μαζί της με τα λόγια πως θα επικοινωνήσεις μαζί της σωματικά; Αν η ίδια λέει ή κάνει κάτι που σε δυσαρεστεί εξήγησέ της πως αισθάνεσαι και ζήτησέ της με ευγένεια να εκφράζεται διαφορετικά.
 • Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στα προκαταρκτικά.
 • Πάρε μερικές αργές, βαθιές εισπνοές και χαλάρωσε.
 • Επανέλαβε μέσα σου ήρεμα και ψύχραιμα θετικές διαβεβαιώσεις: «Αποδέχομαι πλήρως τον εαυτό μου». «Συμφιλιώνομαι με όλα τα αισθήματά μου». «Αφήνω ελεύθερα να γίνεται αυτό που γίνεται χωρίς να το ελέγχω».
 • Εστίασε την προσοχή σου στα διεγερτικά αισθήματα που αναδύονται μέσα σου και όχι στις φευγαλέες σκέψεις που έχονται στο νου σου. Αδιαφόρησε για τις σκέψεις σου. Είναι προτιμότερο να μετέχεις σωματικά-βιωματικά παρά να παρατηρείς αυτό που συμβαίνει. Έλα σε επαφή με το σώμα σου και μην συγκεντρώνεσαι στο μυαλό σου. Εστίασε την προσοχή σου στα σωματικά ερεθίσματα που δέχεται το σώμα σου και όχι σε σκέψεις και εικόνες. Ο ερεθισμός προκύπτει από μια ζωντανή αλληλεπίδραση με τη σύντροφό σου και όχι από τη φαντασία.
 • Συνειδητοποίησε ότι όλα τα μέλη του σώματος και όλη η επιφάνεια του δέρματος μπορεί να δώσει και να πάρει ερωτικά μηνύματα.
 • Εστίασε την προσοχή σου σε άλλες ερωτογενείς ζώνες εκτός από τα γενετικά όργανα.
 • Μάθε να κάνεις αργά και απαλά μασάζ στη σύντροφό σου και να δέχεσαι μασάζ από αυτήν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η σωματική σας επικοινωνία.
 • Κατάλαβε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι να τελειώσεις αλλά να χαρείς την ερωτική επικοινωνία.
 • Μην προσπαθείς να πετύχεις τη στύση.
 • Μάθε να παίρνεις και να δίνεις στοργή.
 • Άφησε τη στύση να προκύψει ως φυσικό αποτέλεσμα της ερωτικής συνάντησης.


Εξοικείωση του ζεύγους
πριν από την σεξουαλική επαφή
-
2000 πχ στην Ινδία -
Στο κείμενο αυτό διαπιστώνουμε με έκπληξη τη σοφία των Ινδών οι οποίοι πριν από 2000 χρόνια γνώριζαν το σεξ δεν βιώνεται ως βεβιασμένη εμπειρία αποκομμένη από την υπόλοιπη ζωή. Οι αρχαίοι Ινδοί γνώριζαν ότι για προχωρήσει ένα ζευγάρι στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής χρειάζεται πρώτα να έχει μια πλήρη ανθρώπινη σχέση και μια ολοκληρωμένη ψυχοσυναισθηματική επαφή.

«Τις πρώτες τρεις μέρες μετά το γάμο το ζευγάρι πρέπει να κοιμάται στο πάτωμα, απέχοντας από σεξουαλικές απολαύσεις και τρώγοντας φαγητό χωρίς αλάτι και σάλτσες. Τις επόμενες επτά μέρες πρέπει να κάνουν μπάνιο υπό τους ήχους κατάλληλων μουσικών οργάνων, να στολιστούν, να γευματίσουν μαζί και να υποδεχτούν τους συγγενείς και τους φίλους που έρχονται να δουν πως πάει ο γάμος τους. Αυτό ισχύει για όλες τις κάστες. Τη νύχτα της δέκατης μέρας ο άνδρας πρέπει να βρει ένα απόμερο μέρος και να αρχίσει το ερωτικό φλερτ με απαλά λόγια κι έτσι να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοπέλας».
Κάμα Σούτρα: Η ερωτική τέχνη στην Ινδία.
Μτφ Γιάννης Μεδίκης. Εκδ. Μπαρπουνάκης, σελ. 129

Το σεξ δεν είναι μια μηχανική διαδικασία που καταλήγει στον οργασμό αλλά η αποκορύφωση της ερωτικής επικοινωνίας που τελειώνει στην ενότητα ψυχών και σωμάτων.
καλό είναι να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες του ψυχικού κόσμου και στην σεξουαλική συμπεριφορά. Δυστυχώς συχνά ο άνδρας δεν είναι σε πλήρη επαφή με τον συναισθηματικό, εσωτερικό του κόσμο. Δεν έχει πλήρη επίγνωση των ευαισθησιών και των αναγκών του. Ρυθμίζει τη συμπεριφορά του σύμφωνα με εξωτερικά στερεότυπα και είναι δυνατόν χωρίς να το καταλαβαίνει να παραβιάζει τον βαθύτερο-ευαίσθητο εαυτό του. Μπορεί να θεωρεί ότι θέλει να κάνει έρωτα με μια γυναίκα ενώ στην πραγματικότητα η παρόρμηση αυτή δεν τον εκφράζει απόλυτα αλλά είναι απλά μια παρόρμηση για εκτόνωση ή επιβεβαίωση. Ίσως δεν είναι ψυχοσυναισθηματικά έτοιμος για να πλησιάσει τόσο πολύ τη γυναίκα ώστε να συνάψει σεξουαλική επαφή. Η παρόρμησή του είναι ενισχυμένη από κοινωνικά-λαϊκά στερεότυπα περί ανδρικής σεξουαλικότητας και δεν τον εκφράζουν βαθιά και ουσιαστικά. Η ουσιαστική του ανάγκη ίσως δεν είναι η στεγνή σωματική επαφή αλλά η εμπειρία της οικειότητας, η βίωση του έρωτα, η αγάπη. Αν το σεξ ακολουθήσει την οικειότητα και την αγάπη έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι πετυχημένο.

Η τεχνική της από-ευαισθητοποίησης
στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Συμφώνησε με την σύντροφό σου έχετε 5-10 συναντήσεις για ερωτικές περιπτύξεις χωρίς να προχωρήσετε σε ολοκληρωμένη συνουσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είσθε γυμνοί σε ένα ήσυχο και ασφαλή χώρο και να έχετε οποιαδήποτε ερωτική περίπτυξη (χάδια, φιλιά κλπ) χωρίς όμως διείσδυση του πέους στον κόλπο. Διότι αυτό που γεννά και αυξάνει το άγχος της επίδοσης είναι η επίγνωση ότι σε λίγο θα ακολουθήσει διείσδυση. Αυτό που εμποδίζει τη στύση είναι η προσπάθειά σου να πετύχεις τη στύση, η ανάγκη που νιώθεις ότι πρέπει να τα καταφέρεις.
Οι ερωτικές περιπτύξεις είναι ένας σημαντικός τρόπος για να ανακαλύψεις, να συνειδητοποιήσεις και να επεξεργαστείς τις σωματικές εμπειρίες και τα συναισθήματα που προκύπτουν μέσα από την σωματική επικοινωνία. Με τις ερωτικές περιπτύξεις σου δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώνεις μαζί με τη σύντροφό σου και να συνδέεις μέσα σου την σωματική επαφή με την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων μαθαίνεις να νιώθεις ελεύθερα, χαλαρά και άνετα τη σεξουαλική διέγερση χωρίς να την συνδέεις με το άγχος της επίδοσης.
Είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε (30 λεπτά -1 ώρα) να φτάσουμε στο άγγιγμα των γεννητικών οργάνων και στον αμοιβαίο αυνανισμό.
Αφήνουμε την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης και τον οργασμό για το τέλος της ερωτικής μας συνεύρεσης και προσπαθούμε ήρεμα να ανακαλύψουμε το σώμα του άλλου με αγγίγματα και φιλιά. Επιδιώκουμε να δώσουμε και να πάρουμε ερεθίσματα σε ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο στις συνήθεις ερωτογενείς ζώνες. Συνειδητοποιούμε ότι ολόκληρο το σώμα είναι μια ερωτογενής ζώνη. Μαθαίνουμε να ερεθίζουμε για παράδειγμα πρόσωπο, το λαιμό, την κοιλιακή χώρα, τη μασχάλη, την πατούσα, τα γόνατα κλπ χωρίς να βιαζόμαστε να φτάσουμε στα γεννητικά όργανα. Αν κατά τη διάρκεια των ερωτικών περιπτύξεων νιώσεις άγχος τότε πάρε αργά και βαθιά 2-3 εισπνοές και χαλάρωσε το σώμα μου εστιάζοντας την προσοχή σου στα ερωτικά και σεξουαλικά ερεθίσματα, στις συγκινήσεις και τα συναισθήματα που προκύπτουν μέσα από την επαφή με το σώμα της συντρόφου σου.
Ακόμη και αν αισθανθείς δυνατή στύση μην προσπαθήσεις να ολοκληρώσεις. Μάθε να αναβάλλεις τη διείσδυση ώστε να έλθεις όσο περισσότερο γίνεται σε επαφή με τα σωματικά σου αισθήματα. Μάθε να απολαμβάνεις και να χαίρεσαι την σωματική επικοινωνία χωρίς να πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου και τη σύντροφό σου ότι μπορείς να πετύχεις τη διείσδυση. Ζήσε την σεξουαλική εμπειρία ως χαρούμενη επικοινωνία και όχι ως διαγώνισμα. Επανάλαβε νοερά τα παρακάτω λόγια:
"Aπολαμβάνω χωρίς να αισθάνομαι ότι θα βαθμολογηθώ.
Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου.
Ζω με απλότητα και αυθορμητισμό αυτό που προκύπτει ελεύθερα στο παρόν.
Αφήνω να γίνεται αυτό που γίνεται χωρίς να το ελέγχω.
Μαθαίνω να χάνω τον έλεγχο ώστε να επιτρέπω στο σώμα μου να εκφράζεται ελεύθερα.
Το σώμα μου δεν χρειάζεται την βοήθεια της σκέψης για να λειτουργήσει και να εκφραστεί.
Μαθαίνω να σέβομαι και να αγαπώ το σώμα μου.
Μαθαίνω να σέβομαι και να αγαπώ τον εαυτό μου"
.

Η συμπεριφορά της γυναίκας.


Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της στύσης παίζει η συμπεριφορά της γυναίκας. Μια γυναίκα άνετη, αυθόρμητη, εκφραστική, εξωστρεφής, εκδηλωτική, ανεκτική, θερμή, τρυφερή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον άνδρα να πετύχει και να διατηρήσει τη στύση του.
Η αντίδραση της γυναίκας στην απώλεια της στύσης κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών περιπτύξεων και της πρώτης σεξουαλικής επαφής παίζει σημαντικό ρόλο.

Αντιδράσεις της γυναίκας που δεν βοηθούν τον άνδρα:
Μη λεκτικά μηνύματα όπως μορφασμοί, στάση του σώματος κλπ που δηλώνουν απογοήτευση.

Αρνητικές φράσεις όπως:

 • “Μήπως είσαι ανίκανος;”
 • Στενοχωρήθηκα πολύ που δεν ολοκληρώσαμε”
 • “Γιατί δεν μου είπες ότι έχεις πρόβλημα;”
 • “Αφού δεν σου αρέσω γιατί είσαι μαζί μου;”
 • “Προσπάθησε περισσότερο και θα τα καταφέρεις”.

Πως να βοηθήσεις τον σύντροφό σου;

 • Συνειδητοποίησε ότι η στυτική δυσκολία του συντρόφου σου δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσεις ή ότι δεν σε θεωρεί ελκυστική. Είναι κυρίως πρόβλημα άγχους επίδοσης που είναι δυνατόν να αυξάνεται ανάλογα με την ένταση της ερωτικής επιθυμίας. Είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μαζί σου ακριβώς επειδή σε θεωρεί σημαντική για τη ζωή του και θέλει πολύ.
 • Δείξε κατανόηση, τρυφερότητα και στοργή στο σύντροφό σου.
 • Πες του πως σε ικανοποιεί μόνο και μόνο που είναι δίπλα σου και σε αγγίζει.
 • Πες του πως δεν είναι ανάγκη να "μπει μέσα σου" για να νιώσεις ικανοποίηση.
 • Κάνε του στοματικό έρωτα πριν από τη διείσδυση για να υποβοηθήσεις τη στύση του.
 • Αν το πρόβλημα επιμένει πρότεινέ του να επισκεφθείτε μαζί κάποιον ειδικό.
 • Μην τον αφήσεις να βιώνει τη στυτική δυσκολία ως δικό του ατομικό πρόβλημα. Εξήγησέ του ότι αυτή η δυσκολία αφορά εξίσου και τους δύο και ότι ευθύνεσθε εξίσου και οι δύο.
 • Ζήτησέ του να σου πει τι άλλο θα ήθελε να κάνεις για να βοηθήσεις τη στύση του ή για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα.
 • Αντιμετώπισε  το σεξ σαν μια φυσιολογική, ανθρώπινη πράξη αγάπης και όχι σαν κάτι πονηρό, βρώμικο ή ανήθικο.
 • Βοήθησε τον σύντροφό σου να ανοίξει την καρδιά του και να σου μιλήσει για ότι αισθάνεται. Κατάλαβέ τον απόλυτα χωρίς να τον κρίνεις. Χρειάζεται περισσότερο αγάπη και κατανόηση παρά συμβουλές και καθοδήγηση.
 • Μην ξεχνάς ότι για να μάθει το ζευγάρι να κάνει καλό σεξ χρειάζεται πολλές ερωτικές συνευρέσεις και υπομονή.

Η έντονη ερωτική επιθυμία για μια συγκεκριμένη γυναίκα, σε αντίθεση με την συνηθισμένη αντίληψη, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη στύσης διότι αυξάνει το άγχος επίδοσης.


Φοβία απώλειας της στύσης.
Μετά από μια αποτυχία διείσδυσης ο άνδρας μπορεί να αισθάνεται έντονη ντροπή, ανασφάλεια και άγχος. Τα αρνητικά αυτά αισθήματα επηρεάζουν τις επόμενες προσπάθειες σεξουαλικής συνεύρεσης. Φοβάται ότι θα του ξανασυμβεί και αυτός ο φόβος εγκαθίσταται μόνιμα στο κεφάλι του. Ο φόβος αυτός τον εμποδίζει να νιώσει άνετα, να αφεθεί και να χαρεί τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες αποτυχίες.

 

Μύθοι σχετικά με την
ανδρική σεξουαλικότητα

· Μπορείς να έχεις στύση με οποιαδήποτε γυναίκα. Οποιαδήποτε στιγμή.

· Θα πρέπει να έχεις τον έλεγχο και να οδηγείς εσύ τη γυναίκα σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

· Είναι απαραίτητο να ευχαριστήσεις τη σύντροφο σου. Αν δεν τα καταφέρεις δεν αξίζεις σαν άντρας.

· Όσο περισσότερο σου αρέσει μια γυναίκα τόσο καλύτερη θα είναι και η σεξουαλική σου επίδοση.

· Ένας αληθινός άνδρας μπορεί να σαγηνεύσει οποιαδήποτε γυναίκα και να κάνει σεξ μαζί της.

· Ο άνδρας είναι υπεύθυνος για τον οργασμό της γυναίκας.

. Ένας αληθινός άνδρας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε γυναίκα να φτάσει σε οργασμό.

· Μπορείς να κάνεις καλό σεξ με μια γυναίκα ανεξάρτητα από τι νιώθει γι αυτήν.

· Ο αληθινός άντρας μπορεί να έχει στύση κάθε φορά που την χρειάζεται.

· Αν δεν μάθω να διατηρώ τη στύση μου η σύντροφός μου θα με εγκαταλείψει.

· Η στύση θα πρέπει να διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

· Για να είναι πετυχημένη μια ερωτική συνεύρεση χρειάζεται μια πλήρης στύση διαρκείας.

· Η στυτική δυσλειτουργία είναι ντροπή

· Όποιος παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία πέφτει στα μάτια της ερωτικής συντρόφου.

 

Τεχνικές χαλάρωσης και κατευθυνόμενης φαντασίας.

Μέσα από τις τεχνικές χαλάρωσης, οραματισμού (κατευθυνόμενης φαντασίας) και θετικής σκέψης (διαβεβαιώσεις) προσπαθούμε:

- Nα αναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητο αλλάζοντας (αναδιοργανώνοντας) τις παγιωμένες αρνητικές πεποιθήσεις και συγκινησιακές δομές οι οποίες επηρεάζουν τη σεξουαλική επίδοση.

-Να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση.
-Να νιώσουμε μέσα από τον οραματισμό ήρεμοι, χαλαροί, ικανοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

(Διαβάσε περισσότερα για την χαλάρωση)

Ανασφαλείς σκέψεις και πεποιθήσεις
που επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία:

-Δεν τα καταφέρνω σε τίποτε.
-Είμαι κατώτερος από τους άλλους.
-Έχω μικρό πέος.
-Δεν είμαι όμορφος.
-Καμιά γυναίκα δεν θα ήθελε
να κάνει σχέση μαζί μου.

 

 

Σεξ και επικοινωνία


Μίλησε ελεύθερα στη σύντροφό σου για τα αισθήματα, τις ανασφάλειες και τους φόβους σου. Πες της ότι σου αρέσει και την επιθυμείς πολύ αλλά υπάρχει πιθανότητα κατά τη διάρκεια της επαφής να χάσεις τη στύση σου. Εξήγησέ τις ότι επειδή δεν νιώθεις ακόμη άνετα μαζί της μπορεί να αγχωθείς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να χάσεις τη στύση σου. Αν δεν είσαι έτοιμος να της μιλήσεις για τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, σημαίνει ότι δεν νιώθεις τελείως άνετα μαζί της και δεν την εμπιστεύεσαι απόλυτα. Είναι προτιμότερο πρώτα να μπορείς να της μιλάς άνετα για ότι αισθάνεσαι και μετά να έλθεις σε σεξουαλική επαφή μαζί της. Η σεξουαλικότητα έρχεται μετά την οικειότητα και όχι πριν από αυτήν. Το σεξ είναι η αποκορύφωση της οικειότητας και η σπουδαιότερη εμπειρία αγάπης.

Για την χρήση του προφυλακτικού.
Για να χρησιμοποιηθεί το προφυλακτικό χρειάζεται μια σύντομη διακοπή της ερωτικής επαφής. Συμβαίνει μερικές φορές ενώ άνδρας ψάχνει να το βρει ή προσπαθεί να το βγάλει από τη συσκευασία του ώστε να το τοποθετήσει στο πέος του να χάνει τη στύση του.
Για να αποφύγεις αυτό το ρίσκο:
- Στην αρχή των ερωτικών περιπτύξεων βγάλε το προφυλακτικό από τη συσκευασία του και τοποθέτησέ το σε ένα κοντινό σημείο ώστε να μπορείς να το πάρεις χωρίς καθυστέρηση.
- Συνέχισε για αρκετή ώρα τις ερωτικές περιπτύξεις και βάλε το προφυλακτικό μόνο αφού πρώτα θα έχεις πλήρη σκληρότητα.
- Την ώρα που βάζεις το προφυλακτικό ζήτησε από τη σύντροφό σου να συνεχίζει να σε χαϊδεύει.


Η βοήθεια της συντρόφου

Ζήτησε από τη σύντροφό σου να σε βοηθήσει κάθε φορά που πρόκειται να κάνεις διείσδυση τοποθετώντας το πέος αλλά και την λεκάνη της στην κατάλληλη θέση. Συχνά η άγνοια και η αδεξιότητα της συντρόφου ευθύνεται για την αποτυχία της σεξουαλικής επαφής.

Μην προσπαθείς να κάνεις διείσδυση αν ο κόλπος της συντρόφου σου δεν έχει αρκετά υγρά. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποίησε κάποια λιπαντική ουσία ή αρκετό σάλιο.

Γνώριζε ότι αν πιέσεις το πέος σου στην βάση του η σκληρότητα της στύσης θα αυξηθεί. Αν η σύντροφός σου σηκώσει ψηλά τα πόδια της φέρνοντας τα γόνατα στους ώμους της μπορεί να γίνει διείσδυση ακόμη και με ελάχιστη στύση.

Τα φάρμακα
Φάρμακα που χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση και υποβοηθούν τη στυτική λειτουργία είναι:
Viagra (sidenafil), Cialis (tadalafil), Levitra (vardenafil)

Συνήθως χορηγούνται όταν η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε σωματικά-βιολογικά αίτια. Μπορούν όμως να υποστηρίξουν τη στύση ακόμη και όταν αυτή οφείλεται στο άγχος επίδοσης. Είναι πιθανόν μετά από κάποιες φορές επιτυχούς σεξουαλικής επαφής με τη βοήθεια του φάρμακου ο άνδρας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και μετά να μπορεί να ολοκληρώνει τη συνουσία και χωρίς αυτά. Βέβαια, όταν το άγχος είναι υπερβολικό το χάπι από μόνο του δεν εγγυάται την επίτευξη της στύσης. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας χρειάζεται να μάθει να χαλαρώνει και να αποδέχεται ήρεμα και ψύχραιμα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πέος του. Είναι φυσιολογικό το πέος να μεταβαίνει από μια κατάσταση στύσης σε μια κατάσταση χαλάρωσης. Το πέος μπορεί να είναι ή πεσμένο ή σηκωμένο. Όταν ο άνδρας συμφιλιωθεί απόλυτα με οποιαδήποτε κατάσταση διεγερσιμότητας του πέους του τότε θα παραμένει ψύχραιμος και χαλαρός κατά τη διάρκεια των ερωτικών περιπτύξεων και της σεξουαλικής επαφής. Αυτός που έχει συμφιλιωθεί με τη σεξουαλική συμπεριφορά του πέους του έχει πολύ καλύτερη σεξουαλική επίδοση από αυτό που απαιτεί από τον εαυτό του να έχει πάντα στύση. Η απώλεια της στύσης δεν σημαίνει ανικανότητα όπως και η επίτευξη της στύσης δεν σημαίνει ικανότητα. Σεξουαλικά ικανός είναι ο άνδρας που αποδέχεται πλήρως το πέος του, τα συναισθήματά του, τον εαυτό του και τη σύντροφό του. Αληθινά επιτυχημένος είναι ο απόλυτα συμφιλιωμένος.

Στυτική δυσλειτουργία και ηλικία:
Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 31.000.000 άνδρες έχουν πρόβλημα με τη στύση τους. Η στυτική δυσλειτουργία ταλαιπωρεί άτομα κάθε ηλικίας. Μετά τα 40 όμως οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα αυξάνονται από το 5% στο 15%. Σχεδόν πάντα η στυτική δυσλειτουργία των νέων οφείλεται στο άγχος επίδοσης. Αν όμως το πρόβλημα παρουσιαστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα όταν η σκληρότητα της στύσης μειώνεται σταδιακά στην σεξουαλική ζωή με μία μόνιμη σύντροφο τότε είναι πολύ πιθανόν τα αίτια να είναι οργανικά. Στην περίπτωση αυτή το άτομο δυσκολεύεται να πετύχει σκληρότητα του πέους σε όλες τις περιστάσεις και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Δεν προκαλείται σκληρότητα του πέους ούτε με τον αυνανισμό ούτε με το πρωινό ξύπνημα ούτε κάτω από την επίδραση οπτικών ή ακουστικών σεξουαλικών ερεθισμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως όλοι οι άνδρες μπορούν με την βοήθεια των ειδικών γιατρών και ψυχολόγων να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία της στύσης και να έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

 

 - Με ιδιαίτερη συγκίνηση δημοσιεύω αυτό το κείμενο επειδή στην εφηβεία μου αντιμετώπισα ο ίδιος το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και για πέντε ολόκληρα χρόνια μεγάλωνα με την ψευδή εσωτερική βεβαιότητα ότι είμαι ανίκανος, ότι δεν θα παντρευτώ ποτέ ούτε θα κάνω παιδιά. Ευτυχώς η πραγματικότητα με διέψευσε σε όλα.
Αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου κάλεσε στο 28210-99050

Copyright (C) 2009 psyche.gr - Νικήτας Καυκιός (link)

 

Τηλεφωνική υποστήριξη
Προσωπική Συνάντηση
Email
nikitas@psyche.gr