Ψυχολογία και Θρησκεία
 

 

Frankl Viktor

Θεολογία και Ψυχοθεραπεία

www.psyche.gr/frankl

Frankl Viktor: Εισαγωγικό σημείωμα


Ο Frankl Viktor προσπάθησε να αποκαταστήσει τις πνευματικές διαστάσεις και δυνατότητες του ανθρώπου. Στράφηκε δυναμικά ενάντια στον ψυχολογισμό, την τάση εκείνη που προσπαθούσε να ερμηνεύσει τον άνθρωπο και τον κόσμο, μόνο με την αντίληψη της μεθοδολογίας των φυσικών επιστημών.

Ο άνθρωπος στην δική του θεραπευτική προσέγγιση είναι πνευματική οντότητα που αναζητά ουσιαστικό νόημα μέσα από πράξεις ελευθερίας. «Είναι ένα ον σε αναζήτηση κάποιου νοήματος». Frankl 1983 σελ.19

Θεμελιώνει την θεραπευτική του προσέγγιση σε τρεις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις οι οποίες αλληλεπιδρούν δυναμικά μεταξύ τους: Την ελευθερία της θέλησης, τη θέληση για νόημα και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Ο άνθρωπος έχει πάντοτε τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από ψυχο-κοινωνικούς και βιο-φυσιολογικούς παράγοντες. «Υπάρχει μια ελευθερία παρά τον ντετερμινισμό». Frankl 1983 σελ 48

Η δυνατότητα της επιλογής βιώνεται σε προσωπικό επίπεδο ως εμπειρία απελευθέρωσης από οποιονδήποτε προσδιορισμό. « Ο άνθρωπος μπορεί να ορισθεί ως το ον εκείνο που γνωρίζει να απελευθερώνεται από αυτό που τον προσδιορίζει»2 Frankl 1983. σελ.48

Δεν αντιδρά απλά στα ερεθίσματα που δέχεται αλλά απαντά υπεύθυνα πραγματώνοντας με μοναδικό τρόπο ένα ιδιαίτερο νόημα σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση.

Εκτός από τις ηθικές και κοινωνικές αξίες οι οποίες έχουν μια γενικότερη ισχύ ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει σε προσωπικό επίπεδο το μοναδικό νόημα της κάθε περίστασης. Η βασική κινητήριος δύναμη είναι η θέληση για νόημα. Η ψυχική ισορροπία, χαρά και ολοκλήρωση δεν πραγματώνονται με το άμεσο κυνήγι της ευχαρίστησης. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται και νοιώθει ευτυχισμένος στο βαθμό που επιτυγχάνει αξιόλογους στόχους οι οποίοι υπερβαίνουν τα στενά πλαίσια του ατομικότητάς του.

Το νόημα γεμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την επιδίωξη της πραγμάτωσης τριών κατηγοριών αξιών:

1. Δημιουργικότητας: Αφοσίωση σε προσωπικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στην εργασία.

2. Εμπειρίας: Αγάπη και τέχνη.

3. Προσωπικής στάσης: Θετική και δημιουργική αντιμετώπιση της αναπόφευκτης οδύνης.

Ο Frankl γίνεται μάρτυρας των θεωρητικών του διατυπώσεων όταν παραδίδεται (ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ως γιατρός και πνευματικός άνθρωπος διακονεί το λαό του. Η δημιουργική και ηρωική στάση του απέναντι στην αναπόφευκτη οδύνη του εγκλεισμού και των βασανιστηρίων, γίνεται θεμέλιος λίθος και ζωντανή μαρτυρία της ψυχοθεραπευτικής του προσέγγισης.

 

- Frankl Viktor: Un significato per l’ esistenza. Psicoterapia e umanesimo. Citta nuova, 1983.


Βλέπε επίσης:
Συγγένεια μεταξύ λογοθεραπείας και νηπτικής θεολογίας του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

http://www.waternet.gr/pelagia/htm/b25.e.iparxiaki_psychologia_kai_orth_psychotherapia.02.htm

Περισσότερες διασυνδέσεις για τον Φρανκλ Βίκτωρ στα Αγγλικά
http://www.geocities.com/~webwinds/frankl/frankl.htm#Web

 

Greek

English

France

Espanol

Italiano