Ψυχολογία και Θρησκεία
   Ψυχολογία και Αυτοβοήθεια
Νικήτας Καυκιός
                             Παιδί και Ψυχολογία

 

 

 

 

 

20 "παιδαγωγικές" προτάσεις
για να καταστρέψεις την ψυχική υγεία του παιδιού σου :)

www.psyche.gr/paidi19sxoleio.htm

15/03/07

του Νικήτα Καυκιού


"Τα παιδιά σου δεν είναι δικά σου παιδιά.
Είναι οι γιοι και οι κόρες
της λαχτάρας της ζωής
για τη ζωή.
Έρχονται μέσα από σένα,
αλλά όχι από σένα
και ενώ είναι μαζί σου,
δεν σου ανήκουν».

Khalil Gibran

 

1 •  Να επικοινωνείς με το παιδί μόνο για να το καταπιέζεις με συμβουλές, προτροπές και απαιτήσεις ώστε να σε φοβάται και να σε αποφεύγει. Μην παίζεις και μην αστειεύεσαι μαζί του για να μην χάνεις τζάμπα το χρόνο σου.

2 •  Σύγκρινε συχνά το παιδί σου με κάποιο άλλο που τα καταφέρνει καλύτερα. Γρήγορα θα μάθει να νιώθει κατώτερο.

3 •  Η σχέση με τον-ην σύζυγο σου δεν επηρεάζει το παιδί. Να τσακώνεσαι συχνά με τον-ην σύντροφό σου και να απαιτείς από το παιδί σου να φέρεται με ευγένεια και αυτοσυγκράτηση.

4 •  Μην επιτρέπεις στο παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες ή να συμμετέχει στις δουλειές της οικογένειας. Όταν θα έχει γίνει άβουλο και παθητικό φρόντισε να του ρίξεις το φταίξιμο και να το φορτώσεις με ενοχές.

5 •  Όταν κάνει κάποιο σφάλμα ή συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν σου αρέσει, να κρίνεις αυστηρά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του χωρίς να περιορίζεις την κριτική στη συγκεκριμένη ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Για παράδειγμα αντί να του πεις «χρειάζεται να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στη μελέτη των μαθηματικών», πες του «Είσαι βλάκας». Με αυτό τον τρόπο γκρεμίζεις άμεσα την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

6 •  Αν εσύ κάνεις κάποιο σφάλμα μην το παραδέχεσαι για να το μάθεις να μην αποδέχεται ούτε αυτό τα δικά του σφάλματα. Διατήρησε ατσαλάκωτη την ανώτερη-εξιδανικευμένη εικόνα σου ώστε να το βοηθήσεις να νιώθει αισθήματα μειονεκτικότητας και αναξιότητας.

7 •  Να αλλάζεις τους κανόνες συμπεριφοράς ανάλογα με τα αισθήματά σου ώστε ποτέ το παιδί να μην έχει σαφή αντίληψη σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Να το τιμωρείς ανάλογα με τα αισθήματά σου και όχι ανάλογα με την πρόθεσή του να παραβεί συγκεκριμένους κανόνες.

8 •  Μην του επιτρέπεις να εκτονώνεται έξω από το σπίτι με παιχνίδι ή αθλητικές δραστηριότητες. Κλείσε το μέσα και ανάγκασέ το να διαβάζει με το ζόρι ατέλειωτες ώρες. Μάλωνέ το αυστηρά αν είναι ανήσυχο και απρόσεχτο.

9 •  Δίνε του αόριστες οδηγίες χωρίς να ξεκαθαρίζεις τι ακριβώς θέλεις από το παιδί. Για παράδειγμα πες του «Το δωμάτιό σου είναι χάλια» και όχι «μάζεψε αυτά τα χαρτιά από το πάτωμα και στρώσε το κρεβάτι σου».

10 •  Μην του επιτρέπεις να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα. Ανάγκασέ το να φαίνεται πάντα ήρεμο, χαρούμενο, και ευγενικό. Η απώθηση των αρνητικών συναισθημάτων θα αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει ένας καταθλιπτικός ενήλικας.

11 •  Μην του βάζεις σταθερά όρια για να μην μάθει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

12•  Μην του δείχνεις αγάπη ώστε να μην μάθει να συνδέεται συναισθηματικά με τους άλλους. Αν εσύ δεν του δείξεις αγάπη δεν θα μπορέσει να αγαπήσει τον σύντροφό του, τα παιδιά του, τους φίλους του και το Θεό.Χωρίς την Αγάπη θα μπορέσει να κλειδωθεί στη μοναξιά του.

13 •  Μην είσαι συνεπής και μην κρατάς τις υποσχέσεις σου για να το μάθεις να μην εμπιστεύεται κανένα.

14 •  Πίστεψε ότι το παιδί είναι ο κολλητός σου φίλος. Να του εκμυστηρεύεσαι όλα σου τα προβλήματα, τα μυστικά και τις δυσκολίες και να του ζητάς συμπαράσταση, βοήθεια και συμβουλές στις προσωπικές σου δυσκολίες.

15 •  Το παιδί μαθαίνει από αυτά που λες και όχι από αυτά που κάνεις. Να του φωνάζεις για να ησυχάσει, να το βρίζεις για να μη λέει κακά λόγια, να το τιμωρείς για να μάθει να συγχωρεί, να το δέρνεις για να μη βαράει τα άλλα παιδάκια, να το απειλείς για να σέβεται τους άλλους.

16 •  Να κατηγορείς τους φίλους του, μπροστά του, για να σε απορρίψει μια ώρα αρχύτερα.

17 •  Να διαφωνείς και να τσακώνεσαι με τον-ην σύζυγό σου μπροστά στο παιδί για θέματα που το αφορούν. Με αυτό τον τρόπο θα πάψει να σε υπακούει και να σε σέβεται.

18 •  Το παιδί, σου ανήκει. Απαίτησε να σκέπτεται, να αισθάνεται και να ενεργεί όπως εσύ θέλεις. Κράτησέ το κολλημένο πάνω σου ώστε να μην ανοίξει ποτέ τα δικά του φτερά. Όσο πιο εξαρτημένο είναι, τόση περισσότερη ανασφάλεια θα νιώθει όταν δεν βρίσκεσαι δίπλα του.

19 •  Προσπάθησε με κάθε τρόπο να προσδιορίσεις το μέλλον του. Ανάγκασέ το να πραγματώσει τα όνειρά σου και να εκπληρώσει τις προσδοκίες σου. Αν παραβιάσεις τη ζωή του θα μπορέσεις το κάνεις να νιώθει αποτυχημένο.

20 •  Πίστεψε ότι αν γνώριζες περισσότερα θα φερόσουν καλύτερα. Νιώσε ενοχές αν δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι στο παιδί όπως θα ήθελες ή όπως θα έπρεπε. Κρίνε αυστηρά τον σύντροφό σου για τα λάθη του.

 

Οι διαφάνειες και η ομιλία

 

Λίγο πριν αποφασίσεις να κάνεις παιδιά, βρες ένα φιλικό ζευγάρι που έχει ήδη παιδιά και άσκησε κριτική στις παιδαγωγικές τους μεθόδους. Κρίνε τους για έλλειψη υπομονής, χαμηλά επίπεδα αντοχών, αδυναμία οριοθέτησης της συμπεριφοράς κλπ.
Υπόδειξέ τους τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ωράρια του ύπνου, τη χρήση της τουαλέτας, τους τρόπους στο τραπέζι και την γενικότερη συμπεριφορά τους.
Απόλαυσέ το! Θα είναι η τελευταία φορά στη ζωή σου που θα έχεις όλες τις απαντήσεις.

Σημ. Αυτό το ανέκδοτο είναι δημοσιευμένο σε πολλές ιστοσελίδες στην αγγλική γλώσσα. Δεν αναφέρεται πουθενά η πρώτη πηγή. Το απέδωσα ελεύθερα στα Ελληνικά.

 

 



Συμβουλευτική από το τηλέφωνο
Email